tr
Yavuz Bahadıroğlu

Çelebi Mehmed

Notify me when the book’s added
To read this book, upload an EPUB or FB2 file to Bookmate. How do I upload a book?
Artık yıkıldı sanılan bir devleti, yıllarca süren karmaşa döneminden çıkaran ve onu tekrar büyük bir devlet haline getiren Çelebi Mehmed, kendisinden sonra yakalanan bütün başarıların baş mimarıdır. Taht kavgalarına son verip, idareyi tekrar düzen altına almak; saldırmak için fırsat kollayan düşmanlara karşı tekvücud olup tekrar mücadeleye başlamak, Çelebi Mehmed döneminin görmezden gelinemez başarılarıdır. Bu yönüyle Çelebi Mehmed'i anlamak, gecenin en karanlık olduğu anlarda bile gündüzün hayalini kurabilen bir insanı anlamaktır. Ve bugün, bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz şey de, belki budur.
This book is currently unavailable
93 printed pages
Have you already read it? How did you like it?
👍👎

Quotes

  • Faik Eryaşarhas quoted5 years ago
    Karamanoğlu II. Mehmed idi...

    Vaktiyle Çelebi Sultan’ın, kardeşi Musa Çelebi ile uğraşmasını fırsat bilip müthiş bir kin ve nefretle Bursa’yı muhasara etmiş, Bursa halkı ile el ele veren İvaz Paşa’nın müdafaa hattını yaramayınca daha çok öfkelenmiş ve insanlığın yüzünü kızartacak bir şenaate başvurmuştu.

    Cennetmekân Yıldırım Bayezid’in türbesini –bazı tarihlere göre de mezarından çıkardığı kemiklerini– yakmaya kalkışmıştı.[23] Tam o sırada Musa Çelebi’nin naşı gömülmek üzere Bursa’ya gönderildi. Fena halde ürken Karamanoğlu II. Mehmed geri çekilmeye davranmışken “Harman Danası” namıyla maruf tok sözlü nedimi karşısına dikildi:

    “Sultanım,” dedi. “Osmanoğlu’nun ölüsünden böyle kaçarsın, ya dirisi gelse halin nice olurdu?”[24]

    Bu, hakikatin ta kendisi olan sözler Karamanoğlu’na çok dokunmuş olmalı ki adamı oracıkta astırdı.

    Korkmakta haklıydı. Çünkü kardeşler arasındaki mücadelenin anaforunda Bursa’yı işgale gelmişti. Musa Çelebi’nin naşı gönderildiğine göre, mücadele bitmiş, korkulu rüyası Çelebi Mehmed tahta çıkmıştı. Bursa önlerinde eğleşip amansız kılıcına lokma olamazdı.
  • Faik Eryaşarhas quoted5 years ago
    Bunu yapamasaydı Osmanlı tarihçileri ona “Tatar tufanının tehlikeye düşürdüğü devlet gemisini kurtaran Nuh”[21] unvanını verirler miydi?
  • Faik Eryaşarhas quoted5 years ago
    Mesela, bir gün Fatih Sultan Mehmed, torunlarının sünnet düğününde, hepsine tek tek, büyüyünce ne olmak istediklerini sormuş, hepsinden de aynı cevabı almıştı:

    “Dedemiz gibi padişah olmak isteriz”[5]

On the bookshelves

fb2epub
Drag & drop your files (not more than 5 at once)