Tag til fysioterapeut når du har haft vedvarende ondt i en uge. Lad være med at fornægte smerten, fordi du ikke orker at forholde dig til den.
Vælg en sportsfysioterapeut med erfaring i løbeskade r .1 7E7n god sportsfysioterapeut er interesseret i skadens opståen og årsag og inddrager det træningsforløb, der ledte op til skaden når diagnose og fremadrettet behandling og forebyggelse skal planlægges. Han eller hun er dedikeret til at sikre, at du kan løbe på fuldt blus igen så hurtigt som muligt, uden at skaden kommer tilbage.
Hav en plan B, så du kan holde formen ved lige, hvis du skal holde løbepause eller skrue meget ned for mængden af træning: cykling, crosstrainer, svømning eller løb i vand. En skade er ikke en undskyldning for bare at lade være med at træne. Bliv også ved med at lave styrketræning, selv om du ikke kan løbe.
Øg kun træningsmængden gradvist, også selvom det føles dejligt og nemt. Og introducer kun en ny træningsform ad gangen: Ikke både bakker, trapper og intervaller i samme uge. Husk muskler og kredsløb kommer langt hurtigere i form og restituerer hurtigere end sener. Tålmodighed betaler sig!
Bliv opmærksom på hvilke typer træning, der trætter dine muskler mest. Sørg for at putte hviledage eller dage med andre former for træning imellem.
Undgå at ”tingsliggøre” træningen. Mange af de nye løbefora lægger op til, at man konkurrerer på antal kilometer. Det er helt fint, hvis man finder motivation i at involvere andre i sin træning, men når kilometer bare bliver en grafik på computerskærmen, har man det med at glemme, at det at løbe altså ikke kun er en mental øvelse. Det er faktisk ens egne ben, der skal løbe de kilometer, og medmindre man er meget veltrænet, løber man en enorm risiko for at blive skadet ved pludselig at øge sit kilometerantal fra den ene uge til den anden