»I Maria Gripes böcker blir människan så egendomligt stor, så rik på nyanser och komplexitet. Jag tror aldrig jag har läst någon större människokärlek.« | Lotta Olsson, Dagens Nyheter
I Skuggan över stenbänken är året 1911. Carolin kommer som jungfru till 14-åriga Bertas familj. Det är inget märkvärdigt med det. Jungfru byter man ju lite då och då. Men Berta börjar undra över Carolin. Hon är inte mycket äldre än Berta själv, och hon är speciell på något sätt. Självsäker, men det är något annat också. Och hon undrade över den där skuggan — över vems den var. De osynligt närvarande intresserade henne mest. Typiskt för Carolin, denna märkliga person, som blev vår nya jungfru, och som inte liknade någon vi haft förut. Vem var hon?
SKUGGSERIEN är Maria Gripes mest älskade svit och består av Skuggan över stenbänken [1982], …och de vita skuggorna i skogen [1984], Skuggornas barn [1986] samt Skugg-gömman [1988]. De ingår alla i Modernistas hyllade satsning på en omfattande återutgivning av Maria Gripes författarskap. Precis som vid utgivningen av Antoine de Saint-Exupérys Den lille prinsen så restaureras originalillustrationerna omsorgsfullt och varsamt med digital teknik. Böckerna är bundna i halvklotband med olikfärgade ryggar, tryckta på 100-grams premiumpapper och stor hänsyn har tagits till att ge Maria Gripes böcker den dräkt de förtjänar.
MARIA GRIPE [1923–2007] är en av Sveriges bästa och mest älskade barnboksförfattare genom tiderna. Hon debuterade 1954 med I vår lilla stad och skrev sammanlagt 38 böcker, däribland Hugo & Josefin, Tordyveln flyger i skymningen och Agnes Cecilia. Hennes böcker är översatta till 29 språk, och flera har blivit filmer och TV-serier. 1946 gifte hon sig med konstnären Harald Gripe [1921–1992] som illustrerade de flesta av hennes böcker. Maria Gripe fick ta emot en rad utmärkelser för sitt författarskap, bland annat H. C. Andersen-medaljen, Litteraturfrämjandets stora pris, Astrid Lindgren-priset, New York Herald Tribune’s Honor Award och spanska kulturministeriets Premio Nacional.